Önümüzdeki iki hafta Defne’nin sınıfında öğrenciler birer biyografi okuyup özetini çıkaracaklarmış. Defne’nin de hafta sonu kendine okuyup öğreneceği birini seçmesi gerekiyormuş. Taylor Swift’i istemiş ama onun kitapları kütüphaneden alınmış bile. Sonunda herhalde bir Taylor Swift kitabı satın almak zorunda kalacağım ama ben yine de kızıma başka alternatifler ürettim. Mutlaka kadın istiyormuş. İnternette araştırıp bir liste çıkardım. Bakalım bunlardan birini beğenecek mi? Liste alfabetik. Doğal olarak Amerikalı ve İngiliz (dil sebebiyle) kadınlar çoğunlukta. Bağlantılar Wikipedia’nın (İngilizce) sayfalarına gidiyor; Defne açıp bakabilsin diye.
Madeline Albright (politikacı-diplomat, 1937- , Amerikalı)
Jane Austen (yazar, 1775-1817, İngiliz)
Maria Callas (opera sanatçısı, 1923-1977 , Yunanlı-Amerikalı)
Agatha Christie (yazar, 1890-1976, İngiltere)
Coco Chanel (modacı- iş kadını, 1883- 1971, Fransa)
Cleopatra (devlet yöneticisi, İ. Ö. 69 – İ. Ö. 30, Mısır)
Marie Curie (bilim insanı, 1867- 1934, Polonya-Fransa)
Amelia Earhart (pilot-maceraperest, 1897- 1934, ABD)
Anne Frank (yazar- ırkçılık kurbanı, 1929- 1945, Almanya doğumlu)
Jane Goodall (bilim insanı, 1934- , İngiltere)
Audrey Hepburn (sinema sanatçısı, 1923- 1993, İngiltere)
Dorothy Hodgekin (bilim insanı, 1910-1994 , İngiltere)
Estée Lauder (iş kadını, 1906-2004, ABD)
Madonna (şarkıcı,1958- , ABD)
Florence Nightengale (hemşire, 1820-1910 , İngiltere)
Sandra Day O’Connor (yüksek mahkeme hakimi, 1930- , ABD)
J. K. Rowling (yazar, 1965- , İngiltere)
Harriet Beecher Stowe (yazar, 1811-1916, ABD)
Rahibe Teresa (rahibe, 1910-1997, Arnavutluk-Hindistan)
Kraliçe Victoria (devlet yöneticisi,1819-1901 , İngiltere )
Bu kadar seçenek yeter herhalde. Başarılı ve lider kadınlardan bahsetmişken bu aralar buralarda çok konuşulan yeni bir akım var: Ban Bossy. Türkçesi “patronluk taslayan (bossy) terimini yasaklayın.” Kız çocukları etraflarındakileri yönetmeye çalıştıklarında bazen patron kesiliyorlar. Başkalarının yanlışlarını düzeltmeye ve ne yapacaklarını söylemeye başlıyorlar. Biraz anne oluyorlar yani. Genelde de etraftan bu davranışları için tepki alıyorlar. Derin’in sınıfında öyle bir kız var. Arkadaşlarına, bana ve hatta öğretmenine bile ukalalık ediyor beş yaşındaki haliyle. Genelde de bunu yüksek sesle yapıyor. Şimdi bu davranış uyarıyı hak etmiyor mu? Bu tip kızlar için bossy kelimesi çok kullanılıyor. Bu hareketin söylemi, kızlar olumsuz bossy gelimesiyle eleştirildiklerinde liderlik istekleri ve gelişimleri engelleniyormuş. Doğru kelime nedir bilemem ama liderlik, insanları etkisi altına alıp yönetebilme yeteneği, bağırarak, arkadaşlarının kalbini kırıp onları küçük düşürerek geliştirilmemeli. Sonuç olarak kız çocukların (ve de erkek çocukların) yanlış davranışları için uyarılmaları gerektiğini düşünüyorum. Bu uyarı her zaman doğru kelimelerle ve hata yapanı incitmeden olmalı elbet. Bu sitede ayrıca yeni nesilde kadın erkek eşitliğini geliştirecek, kız çocuklarla erkek çocukların yetiştirilirlerken geleneksel kalıplara sokulmalarını engelleyecek yararlı tavsiyeler var. İsterseniz bir göz atın.
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederiz Almanya’da son zamanlarda ban bossy’nin ikinci destek olarak olağını banbossy.net olarak destek verdiğini kullanıcılar açısından bilinmesi arz edilir. sevgilerimle.
Geri bildirim: Bu ödevler kimin için? | Defne'nin Annesi
Maria Skłodowska-Curie aslında 🙂 bizim Polonyalı bilim yıldızımız!